Paardensport Vlaanderen

Belgische kampioenen winnen tijdens Gouden Laarsfinales

06-11-2006 · · Wendy Laeremans voor VLP

Een maand geleden won Evelien Quintelier, Belgisch amazonekampioene, 4 bekers tijdens de Gouden Laarsfinale in Brussel. Een prestatie die Belgisch ponykampioen Pieter-Jan Mertens inspireerde en motiveerde en hij herhaalde deze prestatie tijdens de finales van de Pony's.. In het sfeervolle en gezellige Luik won hij zowel de dagproef van de Pony's 1.10m als die van 1.20m en rijfde zo ook de eindklassementen binnen. Door de dagwinst met Uraldine in de Pony's 1.10m, kwam hij op gelijke hoogte met Maxime Lijsen/EQ. Door een betere prestatie in de finale ging Pieter-Jan alsnog met de beker aan de haal. Lennert Van Vlaenderen, net als Pieter-Jan lid van het Belgische team dat op het EK in Saumur vierde werd, maakte dankzij een tweede plaats in de finale met Jivago II het podium compleet.

In de 1.20m-proef was er minder spanning. Pieter-Jan/Floortje stond al voor de finale op kop en plaatste zich net als Bertrand Genin/Pearly voor de tweekoppige barrage. Toen al was het duidelijk dat zijn tweede eindwinst vastlag. Hij onderstreepte zijn klasse door uiteindelijk ook nog de finaleproef te winnen. Dankzij zijn tweede plaats in de finaleproef maakte Bertrand Genin een sprong van de zesde plaats naar het derde schavotje. De zusjes Chloe/Hazard en Audrey Stampaert/My Mystic Lad werden derde en vierde in de finaleproef en zo werd Audrey ook nog tweede in het eindklassement.

Belgisch Kampioen bij de Scholieren Gilles Detry zette zijn schitterende seizoen extra in de verf door de finaleproef van de hoogste categorie van de Scholieren te winnen. Met Arragon, waarmee hij ook nog tweede werd met het Belgische team op het EK in Istanbul, won hij voor Florent Nicaise/Joly Mome de l'isle en werd uiteindelijk derde in de eindklassering. Ook Constant Van Paesschen/Jetro en Yanick Beirens/Litchou d'Aubry, nog twee teamleden van de zilveren EK-ploeg, konden zich voor de barrage plaatsen en werden derde en vierde in de finale. Dankzij de tweede plaats in de finaleproef werd Florent Nicaise ook tweede in het eindklassement. De achterstand op Yanick Beirens bleek onoverbrugbaar en zo werd Yanick de allereerste winnaar in de Scholierenproef 1.20m.

Het vierde lid van de Belgische zilverenploeg, Ines Van Den Bosch won dan weer met Luciole de Nodeau de finaleproef van de Scholieren 1.10m voor Marcella Moulakis/Giovanni. Dankzij deze tweede plaats wipte Marcella alsnog over Steffi Verdickt/Little Rock die de barrage niet haalde en uiteindelijk tevreden moest zijn met de vijfde plaats. Louis Marquet/Izaros en Britt Heynickx/Wikske werden dankzij een vijfde en derde plaats in de finale tweede en derde in het eindklassement.

Ook Jef Wellens zorgde voor een opmerkelijk verhaal. Als eerste reserve stond hij opgezadeld klaar in de paddock indien er alsnog iemand zou uitvallen. Vijf minuten voor aanvang van de proef kwam een telefonische annulatie van een van de deelnemers die verloren gereden was en onmogelijk op tijd zou geraken. Tien minuten later reed hij de proef foutloos rond en herhaalde deze prestatie in de barrage. Van de 21ste plaats na de kwalificaties eindigde hij zo uiteindelijk zijn eerste Gouden Laarsseizoen op de zevende plaats. De aanhouder wint. Ook in de jumpingsport…