Paardensport Vlaanderen

Dressuur: Mooie kampioenen op ICMA en Pikeur/Eskadron Trophy !

14-09-2010 · BG · Koenraad Cappon

Terwijl op topsportvlak reikhalzend uitgekeken wordt naar de WEG in Kentucky komende weken, wordt intussen hard gewerkt aan de opvolging. VLP wil samen met projectpartners ICMA International en Pikeur/Eskadron hard werken aan die opvolging en daarom werden dit wedstrijdseizoen twee wedstrijdseries ingericht, één voor pony’s en één voor paarden. In 5 kwalificatiewedstrijden verspreid over de 5 Vlaamse provincies kregen jeugdcombinaties de kans om zich te kwalificeren voor de finales die doorgingen op VLP-club Zilveren Spoor in Moorsele op 11 september. Als extraatje streden de deelnemers zowel bij de pony’s als de paarden op het hoogste niveau om de Vlaamse kampioenschapstitel.

Meer foto's via DEZE LINK !

VOR-ponyruiters domineren Pikeur/Eskadron Ponydresssuur Trophy

Bij de pony’s werd in 5 categorieën gereden voor de overwinning (niv. 0 sub,0,1,2,3). Uiteindelijk ging 4 keer een VOR-combinatie met de overwinning aan de haal, éénmaal was HROV aan het feest.

Op niveau 0 sub was de 15-jarige Julie Geerinckx uit Geel met Izmir als favoriete aan de finale begonnen. Ze wist in 4 kwalificatiewedstrijden de winst op te strijken. Enkel de eerste wedstrijd was het Romy Wibo uit Schoten die met Maaike de overwinning pakte. De 12-jarige Romy won in de finale de E7 en haalde uiteindelijk ook de meeste punten en won zo voor VOR-collega Julie Geerinckx en HROV-amazone Inne Peytier/Bento Jazz, die de derde plaats won.
Op niveau 0 kon de 16-jarige HROV-amazone Elke Bellemans uit Meerbeke met Arno K van ’t Kattenheye een vuist maken. Ze kwam als tweede uit de kwalificaties en werd in de finale eerste en tweede. Goed genoeg dus voor winst voor de West-Vlaamse amazone Jamina Gysels/Zwartje die 3 kwalificatiewedstrijden won. Ze eindigde met een gelijk puntentotaal als Elke, maar aangezien Elke in de finale hoger gerangschikt stond, moest de 14-jarige Jamina tevreden zijn met zilver. Laure Maerevoet/If You Wish V vt Juxschot uit Bornem werd derde en won onder meer de E7 in de finale.
Op niveau 1 hadden Rob Sips/Vegelin’s Gerschwin uit Wiekevorst en Kayleigh Buelens/Nokine de Chez Nous uit Schilde elk twee kwalificaties gewonnen. In de finale wist Rob tweemaal een tweede plaats te bemachtigen en zo won hij de wedstrijd op dit niveau voor de 11-jarige Kayleigh. Numa Verberne/Brauny uit het Vlaams-Brabantse Groot-Bijgaarden won de kwalificatiewedstrijd in Hulsterlo en haalde brons in de finale.
Op niveau 2 was het podium sterk aan elkaar gewaagd het voorbije seizoen. De Antwerpse Hanne Zwertvaegher/Pronkenbergs Valentino haalde het dankzij winst in de kür voor Charlotte De Picker/Falco die in de finale tweemaal tweede werd en zo 2 punten minder had dan Hanne. De 15-jarige Stefanie Verstappen/Top Lady uit Westerlo wist het brons te pakken met één punt voorsprong op de Limburgse Aline Kemps/Scampolo die de L6 in de finale won.
Het Vlaams kampioenschap pony’s (foto linksboven) werd beslecht op niveau 3. Ook hier werd het een Antwerps duel, maar wel één op het scherpst van de snee, tussen Stefanie Verstappen/Nieland S Lucky en Sarah Luck/Kwibbel. Beide dames wisten 2 kwalificaties te winnen en in de finale haalden ze allebei een eerste én tweede plaats. 77 punten voor allebei dus, maar aangezien de 15-jarige Stefanie de kür won, is zij de Vlaams kampioene pony’s 2010. De 16-jarige Sarah Luck uit Brecht wordt tweede, voor Berre Vanspringel, die met Farinelli goed was voor brons.

Eerste ICMA Paardendressuur Trophy groot succes

De opvolger van de ponydressuur ontstond in 2010 met de steun van partner ICMA International. Er was namelijk nood aan een niveau waar jonge beloftes ook op paardenniveau met elkaar konden wedijveren en ervaring opdoen. Dit bleek een schot in de roos en op 4 niveaus werden afgelopen weekend ook de kampioenen gekroond.

Op niveau 0 ging de eindwinst verdiend naar de 14-jarige Anke Cuppens uit het Limburgse Maaseik die twee kwalificaties won en bovendien de beste was in beide finaleproeven. Hiermee verdiende ze het maximum van 80 punten en was de buit binnen. Dichtst in de buurt kwam de 17-jarige Lies Schrijvers uit Kapellen met Alure Utopia. Zij werd in de finale tweemaal tweede en wist hiermee de 18–jarige ruiter Jorick Lemmens uit Bornem naar de derde plaats in het eindklassement te verdringen.
Op niveau 1 was het opnieuw Limburg boven en dat op plaatsen één en twee. De 21-jarige Evelyne Hendriks/Tinus verzamelde in totaal 77 punten en won onder meer twee kwalificaties en de kür in de finale. De amazone uit Bilzen verwees zo Quincy Jacobs/Amando naar de tweede plaats. Quincy won de A6-proef van de finale. Een derde plaats was er voor de HROV-amazone Steffi Hesters/Whitney uit Stekene.
Jitske Bosschaerts uit het Antwerpse Wommelgem was oppermachtig op niveau 2. Deze 17-jarige amazone was met Withney goed voor 4 overwinningen in de kwalificaties. In beide finaleproeven werd ze tweede, waardoor ze onbedreigd naar de winst in het eindklassement reed. Twee andere combinaties wonnen echter de finaleproeven. De 21-jarige jongedame uit Moerbeke-Waas Anouck Verheyen/U2 kwam als derde uit de kwalificaties en wist door winst in de L6 op te klimmen naar plaats 2. Een andere Oost-Vlaamse combinatie, Celine Schelstraete/Flashdance, uit St-Amandsberg, won de kür en pakte hiermee ook de derde plaats in het eindklassement.
Ook bij de paarden viel een Vlaams kampioen te kronen (foto rechtsboven). De Vlaamse kampioenschapstitel ging dit jaar naar Oost-Vlaanderen en wel naar Julie Van Dun/Roemer. Deze 17-jarige amazone uit Temse wist het maximum van de punten (80) binnen te halen door driemaal een kwalificatie te winnen en bovendien beide finaleproeven de beste te zijn. Verdiend Vlaams kampioen dus ! Emma Deryckere en Don Jereu wist in de finale twee proeven te rijden die goed waren voor de tweede plaats en dus wint zij het zilver van het Vlaams kampioenschap. De 21-jarige Jessie Vander Linden reed Lucky Star P naar winst in de kwalificatiewedstrijd van Hulsterlo en deze amazone uit Huizingen had in het eindklassement slechts één punt minder dan Emma. Hiermee was ze goed voor het brons !

Anky Van Grunsven en Academy Bartels verwachten winnaars !

Naast de geldprijzen, naturaprijzen en eeuwige roem, krijgen de winnaars per niveau van de ICMA Paardendressuur Trophy een stagedag aangeboden bij niemand minder dan Anky Van Grunsven op het Anky Education Center en dat op 13 november. Voor de winnaars van de Pikeur/Eskadron Ponydressuur Trophy is die stage voorzien op Academy Bartels ten huize van dressuurfenomenen Tineke en Imke Bartels. Data en details volgen !

VLP dankt haar partners Pikeur/Eskadron en ICMA !

Editie 2010 van de ICMA Paardendressuur en Pikeur Eskadron Ponydressuur zou niet mogelijk zijn zonder de steun van haar projectpartners ICMA International en Pikeur/Eskadron. Zij hebben niet alleen de trophy’s mee mogelijk gemaakt, maar staan ook in voor de organisatie van leerzame stages (KLIK HIER voor een verslag). VLP wenst hen hiervoor dan ook in naam van alle deelnemers te bedanken !
Meer info over Pikeur en Eskadron? Surf dan als de bliksem naar www.brokxsport.nl! Voor alle info over ICMA International kan je terecht op www.icma.be !