Paardensport Vlaanderen

Endurance: Juniors & Young Riders Paardensport Vlaanderen schitteren op CEN Zutendaal.

23-07-2021 · MDS via DD & JD

Op zondag 18 juli vond de CEI/CEN Zutendaal plaats. Het evenement doorkruiste het Nationaal Park Hoge Kempen met zijn 140km ruiterpaden waarvan 85% onverhard. De organisatie was in handen van DB Endurance Stables.

Deze wedstrijd diende uitzonderlijk als Belgisch Kampioenschap seniors en juniors/young riders over een afstand van 100km daar er dit jaar geen wedstrijden over 160km in België worden georganiseerd. De organisatie verwelkomde 111 deelnemers waaronder veel Nederlandse, Duitse en Luxemburgse combinaties.

In de 80km reeks ging de overwinning naar Zoe Snoeck met een gemiddelde snelheid van 14,34kpu. Ze werd op nauwelijks één minuut gevolgd door young rider Lowiek Meyers met BG Gilles. Tevens won Lowiek met BG Gilles de BEST CONDITION geschonken door EQUISTRO en dit op hun eerste 80km-deelname.

In de 60km reeks stonden 2 juniors op het podium. De overwinning ging naar Leni Dillen met Joy NRG gevolgd door Dienke Janssen met Ak El Akbar. Werner Bruynickx met Kalyf Badia vervolledigde het podium met een derde plaats. De volgende junior Margaux Vermosen met Futur Q K.A. greep met haar vierde plaats net naast een podiumplaats.

In de 40km reeks ging de overwinning naar Olga Lambert met Limra Du Bois dl Hutte.  Ook hier lieten de juniors (in het totaal 5 in deze reeks) van zich horen dankzij een verdienstelijke vierde plaats voor thuisrijdster Jill Cox met Shindagha Lauragais en een mooie negende plaats op 29 starters voor Sofie Verhaeghe met Primeur. Spijtig genoeg behaalden Fien De Frene met Victoria Kossack en Cis Verstrepen met Orage D.A. niet de eindmeet.

In de kennismakingsreeks van 30km waren er slechts twee deelnemers waarbij Benoit Kenda met Badira des Lucioles de betere helft was. In de 20km haalde junior Ella Lemmens de eerste plaats met Ib Giorgio. Maar ook hier kijken we met veel enthousiasme uit naar de jeugdige talenten uit Zutendaal. De 12-jarige Adam Steffens behaalde een mooie derde plaats ex aequo met zijn vrienden Tomas Cox, Lars Cox en Jannes Cox die respectievelijk op de vierde, vijfde en zesde plaats eindigden.

Spijtig genoeg waren er nog geen juniors/young riders van Paardensport Vlaanderen in de hoogste reeks aanwezig om mee strijden voor het Belgisch kampioenschap maar de behaalde resultaten in de kwalificatiereeksen stemmen ons hoopvol voor de komende jaren.

CEN Zutendaal bevatte eveneens een 100km reeks die ook toegankjelijk was voor CEI-ruiters. Deze proef gold als Belgisch kampioenschap seniors en juniors en kende hierdoor 30 inschrijvingen waarvan 27 combinaties starten.  De beste opkomst in jaren voor deze afstand in ons land.  Bij de senioren ging de kampioenstitel naar Stephanie Wilmotte met Naima du Clos du Wez die de CEI* won en bij de junioren naar Clémentine Truffet met Tamtam Du Coutillas.  De Nederlandse vertegenwoordiging was opvallend sterk waarbij de CEIY overwinning naar de jonge Puck Kromkamp met Ugo de Jass ging.