Paardensport Vlaanderen

Endurance: VLP-successen in Schweich

11-07-2012 · VLP-endurancecommissie

Een behoorlijk grote delegatie VLP-ruiters nam op zondag 1 juli deel aan de CEI* in Schweich, gelegen in het Groot Hertogdom Luxemburg.
Deze proef verliep over een afstand van 100km over een zeer afwisselend, technisch en veeleisend parcours. Doch over een goede ondergrond en in een aangename omgeving. Bij de kenners staat deze wedstrijd dan ook altijd met stip aangeduid.

De laatste jaren kennen we bij VLP een boom wat internationale ruiters betreft, en zeker op de afstand van 100km. Dit is onder meer te danken aan het initiatief dat groeiende ruiters beloont aan de hand van de Horsemolen Endurance Awards, een initiatief van de VLP-commissie endurance, maar ook dankzij het werk en inzet van de verschillende enduranceclubs in Vlaanderen en de groeiende kennis van clubs en leden.

Aan de start stonden een 20-tal deelnemers van alle niveaus en van verschillende nationaliteiten, waaronder dus ook 6 VLP’ers.
De wedstrijd begon aan een razend tempo en gevreesd werd dat deze snelle aanvangsfase al snel zijn tol zou eisen. Deze terugslag kwam er inderdaad, maar niet voor de Vlamingen. Integendeel, zij namen steeds meer de wedstrijd in handen naarmate de eindmeet dichterbij kwam. Zo zette Jan Seykens na 60km een zeer lange sprint in met Malajka. Zijn inhaalrace die in de buik van het peloton begon, had veel succes. Op de meet werd hij spijtig genoeg net geklopt voor de derde plaats.

Ook Martine Luyckx reed met haar merrie een sterke wedstrijd, en dat kan eigenlijk van alle VLP’ers gezegd worden, want geen enkele VLP-combinatie werd uitgesloten. Martine maakte ook de wedstrijd mee hard en werd beloond met een 7de plaats. Net na haar Freddy Meurrens, die de aanvangsfase achter het gewoel van het peloton bleef hangen, samen met Albert Ringelé. Freddy maakte een mooie remonte met O Rumel de Biar en werd 8ste. Albert moest het stellen met een 17de plaats met Anaja DA.

Eveneens een opmerkelijke wedstrijd voor Richard Pilaeis. Richard zal mee in het peloton toen zijn ruin Madjik de Rendpeine in de tweede ronde struikelde en zich blesseerde aan de voorknieën. Zonder veel erg, maar het verzorgen van de wonde nam wat tijd in beslag en zo werd Richard helemaal teruggeslagen in de race. Ze lieten hun hoofd echter niet hangen en ook zij zetten een sterke eindsprint in over zo’n 30km. Richard maakte veel plaatsen en tijd goed en finishte op een 10de stek.

Lia Verhoeven startte met Hamdi DA voor het eerst in een CEI, voor hen was het dus zaak een mooie geslaagde proef te rijden. Zo geschiedde en ook met een mooie tijd. Zij zouden op de 13de positie belanden.
Lia kreeg nog een extra beloning omdat haar merrie voor het eerst met succes een proef over 100km afrondde. Zij krijgen met name de Horsemolen Endurance Master Award, met een geldprijs van 125 EUR hieraan gekoppeld.

Een aantal VLP-ruiters namen er ook deel aan de nationale proeven:
In de 80km eindigde Hilde Jacobs als 3e met Meghdi Al Dheen. Zij hebben zich reeds meermaals bewezen op deze afstand en zijn klaar voor het grotere werk.
Op plaats 4 vinden we Danny Droghini terug op zoek naar de nodige kwalificaties met zijn jonge ruin GE SAROUM.
In de 60km eindigde Ellen Bollaerts op de 2de plaats met Rococo en Ingrid Celen klasseerde zich in de 40km op de 4de plaats met Shahied.