Paardensport Vlaanderen

Endurance: Vlaams kampioenschap tijdens CEN Oud Heverlee

09-09-2024 · MDS via JD

Op zondag 1 september ging de voorlaatste CEN van het seizoen 2024 door en dit in de ruiterschool te Oud Heverlee. De CEN diende als kampioenschap Paardensport Vlaanderen voor de reeksen 40, 60 en 80km. Het parcours slingerde door het Meerdaalwoud en is bekend bij de geroutineerde wedstrijdruiters. De temperatuur klokte in de namiddag echter af op een recordniveau boven de 30° wat de wedstrijd uitdagender maakte.  De deelnemende ruiters reden echter behoedzaam en hoge snelheden werden nergens neergezet waardoor het aantal afgekeurde paarden best meeviel. De opkomst in de lagere reeksen daarentegen was eerder teleurstellend.

In de initiatiereeks 20km ging de eerste plaats naar Gauthier Leleux met Chilperic die knap op de minimum tijd reed terwijl in de 30km reeks Karst Van Coillie met Fenga met de overwinning ging lopen.

In de wedstrijdreeks 40km ging de eerste plaats naar de LEWB-combinatie Alexia Petre met Omar Ibn RN Sultan. Sien Buedts werd tweede met Hadiyya’s Azzan maar kwam als eerste Vlaamse combinatie aan waardoor ze de gouden medaille van het kampioenschap binnenhaalde.

In de 60km reeks werd Laetitia Van Durm met Eaunoire Nemesis reekswinnaar en ging de kampioenstitel in deze reeks naar Werner Bruyninckx met Kalyf die derde in de reeks ranking werd.

Voor de 80km reeks tenslotte was gans het reeks podium als de top 3 van het kampioenschap identiek.  Hugo De Preud Homme met Spook d’Avril haalde beide gouden medailles binnen terwijl de best condition award naar het paard Shindagha Lauragais ging, bereden door Fien De Frene, die als combinatie de tweede plaats haalde. De eerste vijf geklasseerden in deze reeks kregen een geldprijs aangeboden door het BAPS stamboek.

Hieronder een overzicht van de laureaten van het kampioenschap Paardensport Vlaanderen :