Paardensport Vlaanderen

Eventing: Belgisch team behaalt 6e plaats op EK in Strzegom

24-08-2017 · EVW

Afgelopen week vond het Europees Kampioenschap Eventing plaats in het Poolse Strzegom. België kon een delegatie sturen van 6 ruiters, waarvan 4 in het team en 2 individuele ruiters. Het team bestond uit Karin Donckers en Fletcha van 't Verahof, Lara de Liedekerke en Alpaga d'Arville, Giel Vanhouche en Figaro de Verby en Joris Vanspringel met Lully des Aulnes. De twee individuele ruiters waren Xavier Snackers met En Silence Otrang en Kris Vervaecke met Hopper ten Hunsel.

De wedstrijd begon op woensdag met de veternaire keuring, waar alle Belgische paarden fit to compete werden bevonden. Op donderdag en vrijdag werd de dressuur verreden. Het Belgische team behaalde na het dressuuronderdeel een 8e plaats in het teamklassement. Karin behaalde 40,10 strafpunten en stond daarmee op de 16e plaats, Lara 47,00 (39e plaats), Giel 50,40 (45e plaats) en Joris 51,50 (52e plaats). Ook Xavier en Kris reden een goede dressuur en behaalde respectievelijk 52,50 strafpunten (60e plaats) en 53,50 strafpunten (64e plaats).

Op zaterdag werd de cross verreden. Er stond een dikke en technische cross en er gebeurde veel.

Joris, Karin en Xavier zetten alledrie een knappe foutloze ronde neer, met enkel tijdstrafpunten. Lara kreeg een jammerlijke weigering aan het einde van het parcours en Giel kreeg twee weigeringen. Kris werd na 3 weigeringen uitgesloten. Op zondag was er de tweede veternaire keuring en het aflsuitend springen. Helaas bleek het paard van Xavier niet fit werd niet voorgebracht op de keuring. Ook Lully des Aulnes van Joris Vanspringel bleek toch wat last te hebben van een kneuzing na de cross en werd niet fit to compete bevonden.

Tijdens het springen moesten Lara en Giel elk 12 en 8 strafpunten toevoegen. Karin zette een mooie foutloze ronde neer. Karin Donckers behaalde daarmee op dit Europees Kampioenschap een 16e plaats!

Lara werd 30e, Giel werd 50e. Het Belgisch team van chef d'équipe Alec Van den Abeele en coach Marc Rigouts behaalde een 6e plaats in het eindklassement. Dit was de reactie van coach Marc Rigouts : “Ik ben vooral tevreden met het feit dat we als team nog eens een resultaat konden neerzetten. Dat was trouwens ook de opdracht voor alle ruiters, gaan voor het team en dus geen risico’s nemen. Dat hebben alle ruiters perfect opgevolgd en daarom hebben ze ook meermaals de langere optie genomen. Dit kost natuurlijk tijd maar geeft meer zekerheid om aan de finish te komen. Het was een technische cross maar niet gevaarlijk die de Duitser Rüdiger Schwarz gebouwd heeft. Er waren niet veel valpartijen maar wel veel run outs. Ook de betere ruiters kregen weigeringen zodat het klassement voortdurend wijzigde en dat maakte het heel spannend. Ik vond het erg goed gebouwd en ik denk dat dit de toekomst is van onze sport. Heel wat parcoursbouwers zullen aandachtig gekeken hebben en we zullen zeker nog dergelijke hindernissen zien op de grote wedstrijden.