Paardensport Vlaanderen

Horse-ball: EK dames 2010, een terugblik !

23-08-2010 · BG via Koen Vinck · Marie-Anaïs THIERRY

De Belgische damesploeg horse-ball speelde afgelopen maand mee tijdens het Europees kampioenschap in Spanje. Met een nieuwe, jonge ploeg zou dit EK zeker geen lachtertje worden. Het was een heel leerrijke ervaring, die de dames in de toekomst zal helpen een nog betere ploeg te worden.

Coach Koen Vinck kijkt samen met ons terug op de wedstrijd.

Dag 1: Spanje net een maatje te groot

In de voorronde kwam België direct tegenover onze belangrijkste concurrenten te staan.
Spanje is een land waar Horse-ball in volle groei is. Er wordt ook veel geïnvesteerd in de jeugd. Dit is te merken aan de afgelopen EK’s waar ze met zilver en gouden medailles naar huis kwamen. Deze evolutie is ook duidelijk zichtbaar bij de dames. We zijn de wedstrijd tegen Spanje met veel vertrouwen begonnen. In het begin van de wedstrijd hebben we de pech gehad onze eerste doelkans te missen gevolgd door een tegenaanval met een doelpunt voor Spanje. De inworp was heel moeilijk door de mobiliteit van hun paarden. We kwamen snel met 0-3 op achterstand. Het was een wedstrijd op een zeer hoog niveau en snel tempo. Bij de half time hadden we onze achterstand al opgehaald tot 3-5. De tweede helft gingen we echter super van start snel was de gelijkmaker naar 5-5 een feit. Al de kansen waren er voor België om op voorsprong te komen, maar het tikkeltje geluk en de afwerking ontbrak. De Spaanse meiden waren daarnaast op de tegenaanval veel sterker wat resulteerde in een eindscore van 5-9.

Dag 2: Portugal klopt Spanje

Dit was voor ons een rustdag, maar heel belangrijk die dag was dat Portugal Spanje wist te verslaan met een beetje geluk, met als gevolg dat wij moesten winnen van Portugal met minstens 3 doelpunten verschil om door te gaan naar de halve finale!

Dag 3: Portugal toont klasse

De Portugese paarden zijn top: goed in balans en heel reactief. De Portugese dames hadden alles in hun voordeel en daarom moest België risico’s nemen om de drie punten op te halen. Onze eerste goal werd onterecht afgekeurd door obstructie. Omdat we het tempo moesten opdrijven om het doelpuntensaldo te behalen, stapelden de fouten zich op. De Belgische verdediging in de eerste helft was goed maar we waren uiteindelijk niet opgewassen tegen een sterk spelend Portugal. 3-9 werd dan ook de eindstand.

Dag 4: duel der lage landen

Op dag 4 moesten we spelen voor de 5e of 6e plaats en daarbij waren onze  noorderburen onze tegenstanders. Door de slechte opbouw van het tornooi kwamen we 2 dagen na elkaar uit tegen Nederland. De eerste dag heb ik de jonge spelers de kans gegeven om te bewijzen dat we in België nog opkomend talent hebben. Een fantastische eerste helft met op tempo gespeelde counters gaf blijk van vertrouwen. 6-2 voor België. De tweede helft was teleurstellend en daar bleek duidelijk dat het team nog ervaring ontbreekt. De eindscore bleef wel in ons voordeel hangen op 7-5.

Dag 5: 5e van Europa

Op de slotdag speelden we simpelweg een goede wedstrijd, waar soms nog te veel individuele fouten ontstonden. Toch wonnen we duidelijk met 7-2.

Het besluit van de coach

Misschien kwam dit EK een jaar te vroeg voor deze vernieuwde, jonge ploeg. Er is nog veel werk aan de winkel en het niveau moet omhoog  op zowel op individueel vlak als bij de paarden. Tijdens de nabesprekingen van de wedstrijden hebben we onze fouten grondig kunnen bekijken, maar daarnaast hebben we ook fantastische spelfasen geanalyseerd waarop onze dames fier mogen zijn. Het is alleszins een team met heel veel toekomst en de meiden zijn super gemotiveerd om aan die toekomst te bouwen.

Coach Koen Vinck dankt ook de grooms voor de organisatie aan de stallen en aan de paarden en hij bedankt tevens de supporters voor de steun aan de nationale ploeg.