Paardensport Vlaanderen

Resultaten EK Pony's

28-07-2008 · · Jos van Olst

Dressuur. - In het Zwitserse Avenches heeft de jonge dressuurequipe op een haar na naast een medaille gegrepen. Tijdens het tweede deel van de landenwedstrijd vrijdag behaalden Jorinde Verwimp-Tonkawa SD en Noemie Goris-Alexandre Dumas mooie scores van 69,421 (10e) en 70,263% (7e). Na optelling met de andere resultaten, strandden de Belgen nipt op de ondankbare vierde plaats. Hiermee stond België nog geen punt lager gerangschikt dan Denemarken, dat het brons mee naar huis nam. Toch lieten de amazones zich niet ontmoedigen en gingen er volop tegenaan de volgende dagen. Voor Julie Van Olst-Haasendonck S Sultan eindigde het kampioenschap individueel opnieuw op de vierde plaats! Opnieuw, inderdaad, maar het had evengoed brons of zilver kunnen zijn. Ze behaalde 70,600% en dat was 0,100% verschil met de bronzen combinatie (Elin Aspnas-Tim). Ook de twee andere Belgische deelnemers in de individuele finale toonden hun sterke vorm. Jorinde Verwimp-Tonkawa behaalde een negende plaats met ruim 69% en Noemie Goris-Alexandre Dumas belandden op de 12e plaats met ruim 67%. De vierde Belgische combinatie, Alexa Fairchild-Neerveld's Blamoer presteerden sterk tijdens de individuele troosting. Alexa reed zich naar een tweede plaats met 69,842%! Terugkijkend op dit EK mogen we stellen dat België gestreden heeft voor wat het waard was. Deze vierde plaatsen waren zonder meer vierde plaatsen met een bronzen rand! Dit ziet er in elk geval veelbelovend uit voor de toekomst!

Jumping - Ook voor de jumpingruiters zat er geen teammedaille. Na de eerste ronde zag het er nochtans lang niet slecht uit. De Belgische ploeg stond met vier strafpunten toen ex aequo eerste. Na de tweede ronde viel het team uiteindelijk terug naar een vijfde stek. Individueel kwamen de beste scores van Jef Wellens-Mississipi (15e) en  Jos Verlooy-Loobeen Shamrock (19e). Toch was bondscoach J.J. Mathijs best tevreden over de prestaties van onze jonge landgenoten. Volgens hem ontbreekt het de ruiters vooral aan ervaring op grote kampioenschappen.

Eventing - Ook de eventers konden het tij niet keren. Het team stond na de dressuur op de zevende plaats. Pieter Kenis-Rocky behaalden voor België het hoogste resultaat met een 12e plaats. Toch zou de cross voor verrassingen kunnen zorgen. Het parcours was namelijk bijzonder technisch en veel ploegen lagen na de dressuur. In het crossparcours toonde de Belgische ploeg dat ze hun plaats op dit EK meer dan waard waren. Zo legden Pieter Kenis-Rocky en Marie de Cartier de Marchienne-Pahunto den Tip een foutloze cross af. Ine Theuwissen-Alexander en Marijke Wesenbeek-Rocky Boy kenden minder succes, maar toch slaagde de ploeg erin op te klimmen naar de vijfde plaats. Jammer genoeg speelde vermoeidheid de pony's parten tijdens de springproef. Ine Theuwissen en Marijke Wesenbeek zetten het beste resultaat neer met elk één springfout, maar Pieter Kenis en Marie de Cartier de Marchienne haalden respectievelijk twee en vier balken neer. Daarmee eindigde het team op de zesde plaats. De beste individuele scores kwamen van Pieter Kenis-Rocky met een 15e plaats en van Marie de Cartier de Marchienne-Pahunto den Tip met een 22ste plaats. Al bij al overheerste ook hier tevredenheid, aangezien duidelijk is dat nog veel progressie mogelijk is en je altijd wat geluk moet hebben.