Paardensport Vlaanderen

Resultaten VLP'ers internationaal

26-04-2010 · BG · Paardenfotograaf.be / Koenraad Cappon

Jumping, voltige, reining en dressuur, dit zijn de blikvangers van de VLP-resultaten.
Jumping Antwerpen zorgde ook dit jaar weer voor zeer mooie sport aan de Antwerpse Scheldekaai. Onze VLP’ers kwamen er sterk voor de dag en lieten goede resultaten optekenen. Daarnaast won Bernard Fonck in de reining de wedstrijd in Oirschot en juniore Tessy Maertens haalde brons op de internationale voltigewedstrijd in Ermelo. Ook kwam dressuurruiter Stefan Van Ingelgem weer met Witney in actie op een internationale wedstrijd. Een overzicht van de resultaten jumping, dressuur, reining en voltige. (Klik op de discipline om rechtstreeks naar het bericht te gaan).

Jumping

In Antwerpen (CSI4*) was de wereldtop present met daarbij ook de VLP’ers die meermaals zorgden voor een Belgische overwinning en talrijke ereplaatsen.

In de Grote Prijs (1m55) geen Belgische winst, maar Jos Lansink haalde met de nog jonge Calimero van ’t Roth (foto links) een goede 5e plaats. Hij bleef dubbel foutloos. De overwinning was voor de Fransman Simon Delestre. VLP-talent van het Jaar 2008 Pieter Devos eindigde met Quillaja van Sint Maarten op een 7e plaats via een foutloos basisparcours en 4 strafpunten in de tweede ronde. Daarnaast bleven ook Patrik Spits/Va-Vite en Maurice Van Roosbroeck/Dylano foutloos in de eerste ronde en zij eindigden zo op plaats 10 en 11.
In de kleine GP die zaterdag verreden werd (1m50) was de overwinning voor Europees kampioen Kevin Staut/Major de Coquerie. Beste Belg en VLP’er was opnieuw Jos Lansink, ditmaal met King Kolibri op de 7e plaats.
Op zondag eindigde Pieter Devos met Candy op een knappe 2e plaats in de 1m40-proef en Nicola Philippaerts werd in dezelfde proef 7e met Carlos VHP Z.
Op zaterdag won Dirk Demeersman een 1m45-proef met Baron Cento Heldenlaan, voor onder andere Olivier Philippaerts die 3e werd met Carisma. Pieter Devos/Candy werden 7e. In de 1m40 van zaterdag haalde Patrik Spits/Wrangler vd Withoeve een knappe 5e plaats. Vrijdag dan weer was Wilm Vermeir beste VLP’er en Belg op de 3e plaats in de 1m40-proef met Wizard vd Donkhoeve. Ook in deze proef haalde Olivier Philippaerts een ereplaats. Hij werd met Carisma 5e.
In de zesbarenproef van vrijdag mochten Yves Vanderhasselt/Adamo van Steenputje en Wilm Vermeir/Bijou Orai zich opstellen als beste VLP’ers, met een ex aequo op plaats 4, voor Ludo Philippaerts/Cointreau Z (6e). Patrik Spits volgde op plaats 7 met Cuber van Vryhem
In de BMW Masters (1m50) op de openingsdag sprong Jos Lansink net naast de overwinning met King Kolibri. In de 4e barrage kreeg hij één springfout, terwijl Jessica Kürten, die ook tot in de 4e barrage foutloos was gebleven, ook in de 4e barrage het hout niet aanraakte. Dirk Demeersman en Baron werden knap derde. Ludo Philippaerts pakte met Vadetta vh Mettenhof de 7e plek.
De Grote Prijs van de CSI1* in Antwerpen kwam op naam te staan van een Belg: Sven Van Dijck/Ramexco (foto rechts). Bart Soetaers/Sjoeke kwamen als 3e over de meet. Ook Delphine Goemaere/Rexar du Houssoit, Hanne Mertens/Urgent en Jessica Geurts/Storm bleven dubbel foutloos en werden respectievelijk 4e, 5e en 6e.

Niet in Antwerpen, maar wel in het Franse Hardelot (CSI3*) kwam Frederik Cattebeke aan de start. In de Grote Prijs kreeg hij met VM Sybalia 4 strafpunten in het basisparcours en werd hiermee 8ste in de eindstand. Verder werd hij met Charlo Longpré Z 6e in de 1m40 op zondag. Ook op zaterdag kreeg hij de 6e plaats in de 1m40 (twee fazen), ditmaal met VM Sybalia. Met dit paard werd hij op donderdag tevens 4e in de 1m45-proef. In de zesbarenproef was Koen De Waele beste VLP’er en Belg op plaats 3 met Carotino. Dag Keymolen/Bolero volgde op plaats 5.

Dressuur: Van Ingelgem weer op pad

Stefan Van Ingelgem (foto rechts-EK 2009) kwam voor het eerst in lange tijd weer internationaal uit met Withney van het Genthof in de Grand Prix. In Hagen reed hij in een sterk deelnemersveld naar de 9e plaats in de GP met 66,340%. Johan Zagers/Question de Liberté kwam op de 14e plaats terecht met 64,936%. In de Grand Prix Special moest Stefan één plaats prijsgeven. Hij werd 10e met 68,75%. Johan Zagers werd 15e.
In de lichte tour ging de beste Belgische klassering in de Prix St-Georges naar Delphine Meiresonne/Wipsy vh Heihof. Zij haalde de 14e plaats met 66,263%. Philip Vermeulen/Cioccolatino pakte met 65,736% de 16e plaats.
In de Intermédiaire I steeg Meiresonne naar de 12e plaats met 65,684%. Philip Vermeulen kwam dit keer niet verder dan 62,789% en werd 24ste.

Reining: Bernard Fonck wint CRI Oirschot

Onze Belgische ruiters waren eens te meer top in het Nederlandse Oirschot, tijdens de onlangs gereden CRI2*. Ze legden er beslag op de mooiste plaatsen. Eerste werd Bernard Fonck met Great Sunburst en een score van 145,5. Ex-aequo op de tweede plaats werden Cira Baeck met Peek a Boom en Ann Fonck-Poels met Diamond Cat Fifty, beiden met een score van 143,5.

In deze aanloop naar de WEG in Kentucky gingen ze een aantal buitenlandse ruiters vooraf, die ze daar waarschijnlijk ook als tegenstander zullen tegenkomen. Tegelijk bevestigden ze zo ook hun mooie tweede plaats op het Europese kampioenschap in Kreuth van vorig jaar.

Voltige: Tessy Maertens sterk in Ermelo

Op de internationale voltigewedstrijd in Ermelo (CVI2*) was een VLP-delegatie aanwezig. De Belgische seniorenploeg haalde met longeur Linda Robben de 11e plaats in de plicht met een gemiddelde van 5,835. Bij de junioren individueel haalde Belgisch kampioene Tessy Maertens (foto links) een mooie 9e plek (9,237 ptn). Manon de Schepper kwam op plaats 15. Camille Lapere en Lauren Vandenberghe werden resp. 20ste en 21ste. Samen met de Freestyle maakt de plicht deel uit van de eerste ronde. In de einduitslag van de eerste ronde steeg Tessy Maertens naar de 5e plaats met een totaal van 6,589. Ook Manon de Schepper steeg twee plaatsen naar de 13e plaats met een totaal van 6,044 punten. Camille Laperre werd 18e en Lauren Vandenberghe 20ste. De resultaten van deze eerste ronde zijn van groot belang, want zowel Tessy Maertens als Manon de Schepper haalden meer dan 6 punten en dat is voldoende voor een selectie voor het Europees kampioenschap.
In de tweede ronde deed Tessy Maertens (foto rechts) er nog een schepje bovenop. Ze werd 3e met een totaalscore van 6,618 punten. Manon de Schepper werd 13e. In de kleine finale van de junioren werd Lauren Vandenberghe 3e.